Geng (s)

Monday, December 24, 2012

LOL

Assalamualaikum


Korang tau gelak guling guling tak ingat dunia ja kan *eh,tu macam diri sendiri*

Tapi korang tau tak kelebihannya bila manusia ketawa?! selalu orang cakap kerap ketawa boleh buat kita nampak muda,aweksss muda la katakan.

Tapi aku baca paper *tetiba rajin baca bahagian kesihatan haritu,hehe* haritu ada lagi kelebihan kelebihan dya yang laen.

Saintis mendapati ketawa 100 kali sehari mampu menghasilkan latihan otot sama seperti 10 minit mendayung.Ketika ketawa terbahak-bahak,jantung akan berdetik sebanyak 120 kali seminit.

 Kelebihan ketawa
  • merendahkan tekanan darah
  • merangsang mood
  • meningkatkan daya ketahanan badan
  • memperbaiki fungsi otak
  • melindungi jantung
  • merapatkan hubungan dengan orang lain
  • melegakan perasaan *plus perasan,hikhikhik*
  • melancarkan perjalanan darah
  • menghilangkan rasa marah
  • meredakan tekanan
  • meningkatkan paras oksigen dalam darah
  • awet muda
 Banyak gak ea kelebihan dya.Sampai ada Klinik Ketawa yang ditubuhkan firstly dekat Britain tahun 1991.Dan terbaru Sekolah Ketawa dekat.....aku tak ingat pulak dekat mana,hehe.

Memang la best gelak ketawa guling guling tu semua tapi yang penting ketawa/gelak untuk benda yang berfaedah yerk.Kalau nak gelakkan orang baeik tak payah,buat tambah dosa *macam aku*!





p/s : yeaaay sb dh nak hbis 1 sem but harus tempuh final dulu..wishh me luck <3



♥ With love by Nazeyra ♥

2 love(s):

Nur Faie said...

LASTLY , gigi baby tu yang buat Faie ketawa baca entry ni =='

LYAfrina said...

betul tu.. ketawa leh hilangkan stress...,.

copyright@segala yunk tercatat adalah hak milik Umie Nazeyra Alias