Geng (s)

Wednesday, March 21, 2012

La Tahzan | Jangan Bersedih

Assalamualaikum


 

Baru jumpa buku nie dalam simpanan abang aku.Tapi rasanya dya pinjam kot.

La Tahzan - Jangan Bersedih

Rasa macam kena pulak dengan aku yang tengah tak berapa nak happy nie.Sedeyh la na.

Buku nie ada 611 muka surat dan di dalam dya pulak dipecahkan kepada 281 bab.OMG! 
611 muka surat nie kalau novel memang aku habiskan dalam masa sehari ja tapi nie buku motivasi beb.

Tak taulah berapa bulan baru boleh aku habis baca kalau tambah tolak darab bahagi dengan online facebook,blog,twitter.hehe ^^

Aku baru baca 3 bab.Ayat ayat dalam tu memang menarik.Buat aku berfikir apa rasionalnya kita nak sedih sedih  dengan benda yang dah jadi.Benda tu takkan boleh diulang balik.

"Mengingati masa lalu dan menghadirkan kembali dalam kehidupan kita sekarang,kemudian bersedih di atas kedukaan dan kegagalan di dalamnya merupakan suatu tindakan yang bodoh dan gila.Itu,sama ertinya dengan membunuh semangat,membunuh harapan dan menghalangi orang untuk menjalani kehidupan yang seadanya..."

Betul tak?

Kenangan hanya akan jadi kenangan.Tak boleh diulang rasanya

"Bagi orang yang berfikir,peristiwa masa lalu akan dilipat dan tidak akan dilihat kembali.Kita harus mengurus dan melupakannya di dalam penjara,mengikatnya dengan tali yang sangat kuat agar tidak dapat keluar dan melihat cahaya.Kerana bagaimanapun,berbagai peristiwa tersebut hanya sebahagian dari masa lalu dan sekarang semuanya telah berakhir..."

So,semuanya terletak pada diri kita sendiri.Sama ada kita nak bersedih atau nak happy semuanya kita yang membuat pilihan ^^

Okeyh,nak sambung baca.Hope boleh habiskan sebab buku nie sangat memberi inspirasi.Bye ^_~
♥ With love by Nazeyra ♥

10 love(s):

Karukord Jagau's said...

yang berlalu biarkan berlalu....pandang lah apa yang ada di hadapan sana.

WuMing said...

Sedih, duka, pilu malah suka dan gembira hanyalah perasaan. Yang bersilih ganti...

Tidak ada yang kekal... usah bimbang...

Umie Naziera said...

@Karukord Jagau'syap,kita kena pndang ke depan

Umie Naziera said...

@WuMingx ada yg kekal dan x boleh diulang

Shaznina Sofia said...

saya da baca. mmg best.. :)

LYAfrina said...

biarlah bsedih dulu..asalkan dikemudian hari kt blh tersenyum gembira..

selepas diturunkan hujan , kilat, petir..pasti pelangi indah muncul :-)

Umie Naziera said...

@Shaznina Sofiaye ker??sy baru nk mula baca ^^

Umie Naziera said...

@LYAfrinabetul2,mesti ada yg indah disebaliknya ;)

Mizz ErMa said...

wah, sy pulak da lama tak layan buku2 motivasi cenggini..tengok pada ayat2 yg tuan belog letak dlm entry nih, ianya sangat bermakna..

Norzie hany said...

Jangan bersedih...Mcm best buku ni.nak belilah.

copyright@segala yunk tercatat adalah hak milik Umie Nazeyra Alias