Geng (s)

Friday, December 30, 2011

"Malu bertanya sesat jalan.."

Assalamualaikum




Aku pasti peribahasa ni dah melekat kejap dan mantap dalam memori kita kan.Tambah tambah bila kita asyik guna dalam karangan masa sekula dulu.Kalau tak der peribahasa tak cantik la karangan.*cikgu kata.

Aku suka merewang dengan Dayah.Kalau dya ada rumah memang motor dya macam nak memaki dya ja kot.Jalan ja keja.

Dya nie pencinta tegar HIJAU.Aku plak pencinta tegar PURPLE*tapi blog kaler pink,tapi pink adik beradik purple jugakk.Kami selalu fighting pasal warna.Gila!!Pernah tersilap tema dekat sini.

Pernah dya bawak aku pusing roundabout 3 kali.hahah.Apa kes.Kalau ada trafik,memang aku biar dya sorang ja kena cekup.*bagus tak idea aku


Eh,baru teringat.Dya pernah bawak aku naik moto dengan roadtax moto dya MATI!!!

Tapi ada satu hari kami pegi cari kedai komputer,nak baiki ipad mak dya.Tengah sibuk saling mengata sesama sendiri *patutkah?,tiba tiba ada orang datang tanya something.

Orang tu nampak macam bukan orang Perlis la,maybe an outsider but Malaysian.

"Adik,ada kedai gambar nie tak kat cini?*xingat plak nama kedai.Orang tu cakap kedai nie area sini?"
"Rasanya kat sini xder kedai gambar la"
"Ya ka,orang tu kata dekat area sini kedai ni" 
"Dekat sini xder rasanya,tapi dekat depan tu ada la*area lain."
"Oh,xpa2.Terima kasih yer dik"

Kami berlalu dengan gembira la kunun sebab dah tolong orang.Tengah mulut pot pet kondem kedai ni,kondem kedai tu,tetibe,terkondem satu kedai yunk bahagian depan dya penuh frame gambar!Nah!

Check kat dalam rupanya tu la kedai gambar yunk orang tu cari tadik.Aisehhh.

 Terus lah dari situ dengan muka cuak sambil gelak gelak sebab takut terserempak dengan orang tu balik.Memang lawak la bila ingat balik mende tu.

Kira peribahasa nie macam tak buleyh pakai sangat la.

Malu bertanya sesat jalan.Tapi kalau dah tanya pown dekat orang yunk sesat,macam mana pulak kan??muehehehe 


p/s : Dayah,saja aku nak kata dekat hang..bhahaha


♥ With love by Nazeyra ♥

12 love(s):

Nana Leina said...

hehehe..mak ckp kalau xkenal jgn layan..hahaha.. pernah jgak org tnya jln tut dkat mana..xtahu pon.. padahal dah brapa tahun tinggal selangor..bt malu ja

Cikpuan rara said...

alahaiiii siannya org tu.hehehe

ZF said...

hahaha betul la dah xleh pakai peribahasa ni...

LAici KAng Ais said...

haha...pasaipa kata takda.lenkali bilang tak tahu:)

cik wanie Lovela (CWL) said...

hahaha bior beno

umie naziera said...

laicikang ais:mmg dok rasa xdak..kah5

cwl : benor ler cik wanie

umie naziera said...

nana: sy duduk perlis yunk 20 taun ni pown xknl lagi jaln2 dkt cini,weee

cikpuan rara :sian dkt dya sb jumpa org mcm kami..muahahah

zf :ok,aku xnak guna dh peribahasa ni..keh6

Nelly The Strange said...

kalau silap tanya pada orang sesat , bertambah sesat lah .. haha

syahirooAhmad said...

yez.. perkara ni sering berlaku pada saya. salah bagi infomasi.. ngengeh..

Papa Mifz said...

dah tye sesat gak tak dapek den nak tolong..haha

umie naziera said...

nelly :haha,mmg silap la klau tnya kami berdua,,hahah

syahiroo : melayu mudah lupa,hahha

papamifz : memang lingkup laaa ;)

Alvin DN said...

setuju banget.
ayo terus berusaha dan jangan malu bertanya.

sekarang jamannya MAU BERTANYA NGGAK SESAT DI JALAN
http://alvinatorum.blogspot.co.id/2016/01/mau-bertanya-nggak-sesat-di-jalan.html

copyright@segala yunk tercatat adalah hak milik Umie Nazeyra Alias